perjantai 5. marraskuuta 2010

Elektriarve Soome moodi

Niin. Täna oli postis lõpuks meie esimene elektriarve Soomes. Hääl tegi ettevaatlikult ümbriku lahti ja piilus tasakesi. arve arvel ja pidi peaaegu et metsavahele kokku kukkuma, sest arve peal ilutses number 285 euri, mida elektrifirma pidas parajaks 7 damaks joulukuu päevaks ära maksta.

Ennast veidi kogunud ja turgutanud asus Hääl asja uurima ja süvenes arvesse. Lõpuks sai arve müstilise suuruse põhjus ka selgeks. Elektri eest maksmine käib siin nii, et aasta alguses arvutab elektrifirma mingite valemite ja sinu maja andmete järgi kilovattide arvu, mis sul võiks aastas kuluda ja jagab selle siis aasta peale ära. Näiteks meie puhul 8500 kilovatti aasta peale. Arve tuleb iga kahe kuu tagant , ning nende 8500 kilo eest tuleb iga kahe kuu tagant tasuda 190 eurot ehk siis 95 eurot kuus. Aasta lõpus tehakse tasaarveldus, millega siis kas elektrifirma arvestab liigselt makstud raha ettemaksuna või maksab klient juurde kui puudu on jäänud ( see on ka ainus moment kui arvestinäit tuleb firmale saata).

Noh siit ka seletus seekordsele müstilisele arvele. Elektrifirma leidis, et mida siin ikka mitu korda arvetega jamada. Arvestas ära et 1 oktoober kuni 31 detsember kulutame me 2200 kilovatti elektrit ja esitas meile arve kõigi kolme kuu peale kokku. Mis tähendab nüüd suurt väljaminekut Novembris kuid samas ka elektrikulude puudumist detsembris :) ja üleüldse järgmis elektri eest tasumist alles veebruaris.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti