torstai 14. lokakuuta 2010

Agu Sihvka annab aru, ehk lihtsalt "Algus"

Et lõplikult ära rääkida, kuidas kõik oli, tuleb alustada algusest. Algas aga kõik suurest tüdimusest. Tüdimusest elust Eesti riigis. Tsiteerides klassikuid on seal ikka miskit väga mäda. Ei taha jätta väga kärss kärnas vinguja muljet, mistõttu jätan mädapaisete otsimise igaühe enda hooleks. Ütlen vaid niipalju, et minu jaoks väljendusid Eesti probleemid suuresti kaaskodanike pidevas halvas tujus, väikese palga pärast mossis teenidajates, ajuvabades ja ainult endast hoolivates riigiisades, kes oskasid ainult taevast appi hüüda ja teineteist pättideks ja lollideks sõimata, ning riistapikendusi täis maanteedest ja tänavatest, kus normaalselt ja turvalsielt liigelda on väga närvesööv tegevus, sest kõigil on kuhugi kiire. Kuhu seda ei tea, sest ega rikkamaks nad sellest paarist minutist ei saa ja õlu läheb külmikus ainult mõnusalt külmemaks.

Noh jõudsime siin järeldusele, et kuna terve Eesti olematu majandus on väljamaalastele maha müüdud, siis läheme ja katsume ka ise teisel pool lahte Soomemaal õnne. Kas seal just muru rohelisem on seda ei tea aga lumi on valgem kindlasti. Mõte mõeldud asusime tegutsema ehk siis soome keelt õppima, kui sellest mingid algtasemed omandatud said, pakkisime sisse oma 77 asja ja oma koduse loomaaia, ning jätsime õunrohelise laeva pardalt viroga hüvasti.

Peale pikka autosõitu jõudsime kohale oma uude asupaika kaugel põhjas - vana majake metsatukas, põllu ääres. Selline pisut arhailise infrastruktuuriga, aga noh alustuseks kärab küll. Pealegi on siin rahulik ja vaikne - lähim naaber on ka alles teisel pool põldu.

Noh see selleks. Käesoleva blogi pisuke eesmärk on rohkem virosse mahajäänud omadele pajatada siinsest eluolust, mitte niivõrd meie endi metsaelu seisukohalt vaid rohkem  üldisemas plaanis. Seega pakun posti lõpetuseks nüüd jada tähelepanekuid, mis esimese paari nädalaga on kogunenud.

1. Soomes osatakse ka muid keeli peale Soome keele - sain ilusti inglise keeles teed küsitud bensiinijaamas ja kaupluses

2. Kõik teenindajad, keda seni kohanud olen on väga viisakad ja sõbralikud - ju tunnevad et saavad tööle vastavat palka.

3. Liiklus on nagu teiselt planeedilt. Järgitakse kiiruspiiranguid, hoitakse pikivahet. Väga harva tehakse möödasõite. Lausa puhkus. Teede kvaliteet on ka hea ja boonuseks on teelt avanevad maalilised vaated.

4. Soome lennuvägi on jõle tüütu - ülepäeviti käivad meie maja kohalt mingid hävitajate tantsud. Mürin on kõva igatahes.

5. Soomlased on naljakad inimesed - meie üürimaja perenaine kardab vargaid hirmsasti aga lukk on majal selline, et traadiga teeks lahti - plaanin võimalusel välja vahetada. Humoristid on ka kohalikus bensujaamas - ilusa sügisilmaga müüdi talvist diislit, nüüd kui lumi maha on tulemas siis müüakse suvist jälle.

6. Lund kohalikud ei karda - linnas on enamikel veel suvekummid all.

7. Inimesed on suured koerasõbrad - ka meie maakolgas on paksult erinevaid tõuga ja tõutuid koeri täis - käivad paduvihmas rihma otsa jalutamas - ükski ei hulgu.

8. Kaubavalik poes meenutab viro oma, kuid on erinevusi. Hinnad on esmapilgul enamvähem samad, vaid leib, sai, liha ja alkohol tunduvad siin veidi kallimad. samas piimaleti juures lööb välja siinne tervisemaania - müügil on 10 sorti rasvavaba piima ja siis 1 normaalne piim. Keefiri nimeks on siin piimä, ehk tõlkes hapupiim aga maitseb täitsa keefir - see on vastavalt sordile kas ka 0 rasvasisaldusega või siis karmilt 1 protsenidse rasvasisaldusega. Päris õiget hapukoort pole seni leidnudki - proovisin mingit kermaviilat, see oli maitselt lähedale aga koostiselt üsna rõve rasvavaba plöga. Noh aga küll harjume :) Jäätis on see- eest odav ja hea.

9. Asjaajamine on Soomes ses mõttes keerukas, et selleks, et kuskil käia on vist küll tarvis ise töölt paar vaba tundi küsida - kõik asutused töötavad 8 st 16ni umbes, nii et peale tööd saad aind poodi toidu järgi minna - isegi pangad on sellel ajal kinni juba.

Noh tõmbame selleks korraks otsad kokku. Tänaseks lubati suurt  lumetormi ja kuni 20 sentimeetrit lund- õnneks küll meist lõuna poole, peaksime ehk halvimal juhul ainult tormi servaga pihta saama. Eks näis. Talvekumme veel all ei ole - need peaks esmaspäeval postiga meieni jõudma... 

PS - ehk lisan tulevikus pilte ka - viitsimise asi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti